John C. Calhoun

John Caldwell Calhoun (født 18. mars 1782 i Abbeville County i Sør-Carolina i USA, død 31. mars 1850 i Washington, D.C.) var en ledende sørstatspolitiker og politisk filosof fra Sør-Carolina, USA. Han var kjent som talsmann for slaveri og mente at det å eie sorte mennesker var en «garanti for sivilisasjon». Hans idéer førte til den amerikanske borgerkrigen et tiår etter hans død.[omstridt ] Han etablerte Nullifier Party i 1828 som en utbryter fra Det demokratisk-republikanske parti.

Calhoun hadde flere toppolitiske verv i USA i løpet av sin karriere. Han satt i Representantenes hus i Kongressen fra 1810 fram til 1817, da han ble landets krigsminister (forløperen til dagens forsvarsminister) under president Monroe. Han var senator fra Sør-Carolina 1832-1843 og 1845-1850.

Han var krigsminister fram til han ble USAs 7. visepresident, først under president John Quincy Adams (1825 – 1829), så under president Andrew Jackson (1829 – 1832). Han trakk seg fra stillingen som visepresident for å kunne sitte i Senatet, hvor han følte han hadde mer makt. 1. april 1844 ble han USAs utenriksminister i president Tylers regjering, en stilling han beholdt i nesten et år fram til presidentskiftet i 1845.

Calhoun døde av tuberkulose i 1850 og ble gravlagt i hjemstaten South Carolina.

Calhoun College (etablert 1933) ved Yale University har navn etter Calhoun som var utdannet ved Yale. Da Yale fikk flere svarte studenter på 1960-tallet ble navnet et tema for offentlig debatt. Et glassmaleri som viste Calhoun med en knelende slave i lenker ble kritisert på 1990-tallet, og da ble slaven fjernet fra bildet. Det har også vært foreslått å endre navn på colleget, Edward Bouchet er et alternativ til nytt navn.


Adams · Jefferson · Burr · Clinton · Gerry · Tompkins · Calhoun · Van Buren · R. Johnson · Tyler · Dallas · Fillmore · King · Breckinridge · Hamlin · A. Johnson · Colfax · Wilson · Wheeler · Arthur · Hendricks · Morton · Stevenson · Hobart · Roosevelt · Fairbanks · Sherman · Marshall · Coolidge · Dawes · Curtis · Garner · Wallace · Truman · Barkley · Nixon · L. Johnson · Humphrey · Agnew · Ford · Rockefeller · Mondale · Bush · Quayle · Gore · Cheney · Biden · Pence

Jefferson · Randolph · Pickering · J. Marshall · Madison · Smith · Monroe · Adams · Clay · Van Buren · Livingston&nbsp shirt football;· McLane · Forsyth · Webster · Upshur · Calhoun · Buchanan · Clayton · Webster · Everett · Marcy · Cass · Black · Seward · Washburne · Fish · Evarts · Blaine · Frelinghuysen · Bayard · Blaine · Foster · Gresham · Olney · Sherman · Day · Hay · Root · Bacon · Knox · Bryan · Lansing&nbsp best water bottle bpa free;· Colby · Hughes · Kellogg · Stimson · Hull · Stettinius · Byrnes · G. Marshall · Acheson · Dulles · Herter · Rusk · Rogers · Kissinger · Vance · Muskie · Haig · Shultz · Baker · Eagleburger · Christopher&nbsp Runner Waist;· Albright · Powell · Rice · Clinton · Kerry · Tillerson

· · · · · · · · ·